Drukt je HP printer niet meer zo mooi af als voorheen? Dan is het een goed idee om je HP printkop schoon te maken. Wil je weten hoe je verstopte HP printkoppen reinigt? Lees dan snel verder.

Soms zitten er opgedroogde restjes inkt in een verstopte HP printkoppen. Dat kan ervoor zorgen dat je documenten minder mooi zijn afgedrukt. De printkop zorgt ervoor dat de inkt op het papier komt. Als deze verstopt is, dan is het tijd om schoon te maken. Een printkop kan zijn ingebouwd in de printer, maar ook op de cartridge.

Wanneer HP printkop schoonmaken?

Zoals eerder gezegd kan het voorkomen dat je printer soms niet meer naar wens afdrukt. Zie je bijvoorbeeld strepen op het papier of zijn de kleuren anders? Dan kan het helpen om je HP printkop eens schoon te maken. Het is niet veel werk, maar zorgt ervoor dat je printer weer helemaal de oude is.

HP versies cartridges

Vaak zit de HP printkop aan de onderkant van de cartridge. HP heeft verschillende versies cartridges en wij hebben voor het gemak de populairste HP cartridges van Goedkoopprinten op een rijtje gezet. Wij leggen verder in dit artikel uit hoe je printkop van deze cartridges schoonmaakt. Heb je nog HP cartridges nodig? Bekijk dan eens deze pagina op onze website.
 • HP 301XL
 • HP 364XL
 • HP 903XL
 • HP 920XL
 • HP 950XL
 • HP 973X
 • HP 913A
 • HP 953XL

HP printkop schoonmaken software

Heb je een verstopte HP printkop? Dan is het slim om deze eerst proberen schoon te maken door middel van software op de computer. Dit kan al voldoende helpen om jouw HP printkop schoon te maken. Volg de onderstaande stappen.
 1. Open het HP Solution Center.
 2. Klik op ‘Start’ en daarna op ‘Programma’s’. Zorg ervoor dat jouw printer wordt weergegeven.
 3. Klik vervolgens op ‘Instellingen’ rechtsonder.
 4. Klik bij ‘Afdrukinstellingen’ op ‘Pinter Toolbox’.
 5. Klik op het tabblad ‘Services’.
 6. Klik als laatste op ‘De printkoppen reinigen’ en volg de verdere instructies op het scherm.

HP printkop zelf schoonmaken

Als het niet werkt om door middel van software je HP printkop schoon te maken, dan wordt het tijd om zelf aan de slag te gaan. Als je de onderstaande stappen volgt, kan het bijna niet misgaan. Jouw verstopte HP printkop is zo verleden tijd. Ga wel altijd zorgvuldig te werk.

Benodigdheden HP printkop schoonmaken

Om je verstopte HP printkop te redden is er eigenlijk niet veel nodig. Zorg in ieder geval dat je het onderstaande lijstje kan afvinken. Misschien ook handig om niet je beste kleding aan te doen voor het geval je knoeit met inkt. Het is geen slecht idee om wegwerphandschoenen aan te trekken. Wat heb je nodig?
 • Droge doek
 • Warm water
 • Wattenstaafjes
 • Plastic bakje

Stap 1. Verwijder cartridges

Maak de printer open en verwijder de cartridges uit de printer. Als je de printer opent, komen de cartridges vanzelf naar je toe. Klik de cartridges uit de printer door op de lipjes aan de voorkant te drukken. Aan de onderkant van de cartridge vind je de printkop.

Stap 2. HP printkop verwijderen

Dan is het tijd om de HP printkop te verwijderen. Til de vergrendeling op en trek de printkop omhoog.

Stap 3. HP Printkop schoonmaken

Pak een wattenstaafje en maak deze nat met warm water. Maak vervolgens de HP printkop schoon met het wattenstaafje. Zorg dat alle inktresten weg zijn. Let wel op dat je niet te hard drukt, dus wees secuur.

Stap 4. HP printkop laten weken

Maak een bakje met wat droge doekjes en een beetje warm water. Leg de HP printkop hierin met de printkop naar beneden en laat dit ongeveer tien minuten weken.

Stap 4. HP Printkop droogmaken

Pak de droge doek. Dit kan ook wc-papier of keukenrol zijn. Maak de HP printkop nu voorzichtig droog. Als de HP printkop goed is schoongemaakt, merk je dat er vanzelf weer nieuwe inkt uit de printkop komt. Het is ook een optie om de HP printkop aan de lucht te laten drogen.

Stap 5. HP printkop en cartridges terugplaatsen

Plaats vervolgens je de HP printkop terug in de printer. Vergeet niet om de HP printkop weer te vergrendelen met de hendel. Plaats hierna de inkcartridges terug in de printer. Zorg dat deze goed zijn vastgeklikt. Als laatste sluit je de printer. Je HP printkop schoonmaken was niet zo moeilijk, toch?

En voordat je het weet, is je HP printkop schoongemaakt. Ideaal toch? Het is goed te doen om dit zelf te doen, maar let uiteraard op dat je voorzichtig te werk gaat. Mocht je nog vragen hebben over het printen, cartridges of toners? Dan staan wij van Goedkoopprinten altijd voor je klaar. Neem gerust contact op met ons.