Ben je bezig met het kopen van een printer? Maar heb je het gevoel dat je in een doolhof terecht gekomen bent: zoveel merken, zoveel type printers en de ene heeft nog meer toeters en bellen dan de andere. Tijd om je te helpen met een aantal tips die je verder kunnen helpen bij het maken van een goede keuze.

We hebben de tips om een printer te kopen verwerkt in een overzichtelijke checklist:

 • 1. Alleen zwart of kleur printen
 • 2. Dubbelzijdig printen
 • 3. Kopiëren
 • 4. Scannen
 • 5. Draadloos printen
 • 6. Printen vanaf mobiel
 • 7. Foto`s printen
 • 8. Snelheid waarmee geprint gaat worden
 • 9. Resolutie waarmee geprint gaat worden
 • 10. Hoeveelheid papier in papierlade
 • 11. 1 of 2 papier laden
 • 12. Toner of inkt
 • 13. Drum in printer aanwezig ?
 • 14. Print u veel of weinig ?
 • 15. A3 printen ?

Ik zal nu de bovenstaande punten gaan toelichten.

1.Alleen zwart of kleur printen

Indien u alleen zwart wilt pinten, dan is de beste keus om een laserprinter aan te schaffen met hierin 1 toner cassette. De machines zijn relaties goedkoop (vanaf €150) en de toner cassettes zijn al vanaf €20,- aan te schaffen. Wilt u ook kleur kunnen printen dan kunt u kiezen voor een inkt printen of laserprinter. (Zie punt 7 voor verder toelichting)

2.Dubbelzijdig printen

Dubbelzijdig printen kan lang niet met alle machines. Deze functie kan zowel door een laserprinter als door een inktprinter uitgevoerd worden, mits deze optie beschikbaar is op de printer. Daarbij moet wel opgelet worden wat voor papier er gebruikt gaat worden. Een laserprinter heeft meestal meer opties als er dikker papier gebruikt gaat worden om dubbelzijdig te printen.

3. Kopiëren

Kopiëren is vandaag de dag een standaard functie op alle bijna alle printers. Indien u een bovenklep heeft waar u het papier onder kan leggen, dan kunt u kopiëren met de printer.

4. Scannen

Hiervoor geldt hetzelfde als voor kopiëren. Dus is de bovenklep aanwezig, dan kunt u ook scannen met de printer.

5. Draadloos printen

Draadloos printen is tegenwoordig echt een “must”. Niks is zo vervelend als de printer door middel van een lang snoer door je kamer of kantoor in verbinding staat met de computer. Een printer moet je overal kunnen neerzetten zonder usb-kabel. Uiteraard moet er wel altijd een stopcontact aanwezig zijn.

6. Printer vanaf mobiel

Printer vanaf mobiel wordt vooral gebruikt door particulieren. Lekker makkelijk om even snel een foto of document uit te printen zonder dat u de hele PC dient op te starten.

7. Foto`s printen

Foto`s printen kan eigenlijk kwalitatief alleen maar goed met een inkt printer. Toner is te korrelig om een mooie afdruk te krijgen. Ook de kleuren zijn veel mooier met een inkt printer dan met een laserprinter.

8. Snelheid waarmee geprint gaat worden

De snelheid is belangrijk voor de zakelijke gebruiker. Een document moet snel uit de printer komen om direct mee te werken. Zeker als er meerder document of brochures moeten worden afgedrukt, dan moet dit niet te lang gaan duren. Wij adviseren een minimale afdruksnelheid van 20 pagina`s per minuut.

9. Resolutie waarmee geprint gaat worden

De resolutie is in te stellen op de printer. Des te hoger de resolutie des te beter de printkwaliteit.

10.Hoeveelheid papier in papierlade

De papierlade bij een laserprinter kan doorgaans 250 vel bevatten. Een inkt printer doorgaans 50 vellen papier. Voor zakelijk gebruik wordt veelal gekozen voor een printer waar meer papier in gaat.

11. 1 of 2 papier laden

Laserprinters zijn vaak nog uit te breiden met de 2de papier lade. Hierin wordt dan vaak briefpapier met loge geplaats. U kunt dan zelf kiezen uit welke lade uw papier opvraagt. U kunt bijvoorbeeld als u een offerte print het eerste vel uit de lade opvragen met logo en de andere vellen papier uit de lade met blank A-4 papier.

12.Toner of inkt

Toner of inkt? Een laserprinter gebruikt toner en een inkt printer gebruikt inkt. Het gebruik van toner geeft voor en nadelen t.o.v. inkt. De 2 belangrijkste voor en nadelen zijn:

 • Toner is relatief goedkoper in gebruik dan inkt.
 • Met toner zijn de afdrukken kwalitatief minder scherp en toner is dus niet geschikt voor het afdrukken van foto`s.
 • Drum in printer aanwezig?

13.Drum in printer aanwezig?

Is er een drum in de printer aanwezig ? Dit is erg belangrijk om goed op te letten. Bij laserprinters kan het zo zijn dat niet alleen de toner moet worden vervangen, maar ook de drum. De drum is de houder waar de toners ingaan. Bevat de printer ook een drum, dan zult u rekening moeten houden met extra kosten als u de drum dient te vervangen.

14.Print u veel of weinig?

Ik adviseer, indien u weinig print, om altijd voor een inkt printer te kiezen. Let wel op dat u eens in de 2 weken een printje maakt, anders kan het zo zijn dat de inkt indroogt en dat u veel inkt moet verbruiken om de inktkoppen te reinigen.

15. A3 printen?

A3 printen, kunt u tegenwoordig heel mooi met de inktprinters die hiervoor op de markt zijn. Deze printers zijn goed betaalbaar en geven een mooi resultaat bij iedere afdruk. Laserprinters die A3 kunnen afdrukken zijn daarentegen erg kostbaar. Mocht u heel vaak A3 print moeten maken, dan kan een laserprinter toch een interessant optie zijn om voor te kiezen.

Samenvattend

Zoals u kunt zien zijn er diverse punten waarop u moet letten op het moment dat u een printer gaat kopen. Wij hopen u met dit artikel een stukje op weg geholpen te hebben bij de keuze voor een passende printer. Heel veel succes met uw keuze!