Organisch printen bacterie

Organisch printen, nooit meer inkt cartridges kopen dankzij deze nieuwe technologie.

Hoe het werkt

De cartridges worden gevuld met in kolonies levende micro-organismen die genetisch gemanipuleerd zijn waardoor ze een kleurstof uitscheiden. Een micro-organisme is eigenlijk een bacterie alleen heeft een bacterie geen celkern en is dus een prokaryoot. Met deze techniek word het micro-organisme zo gemanipuleerd dat er wel een celkern ontstaat. Binnen deze celkern ontstaat een natuurlijke kleurstof die oneindig mee gaat zolang de cellen zich blijven delen.

Oneindig printen

Een eigenschap van bacteriën is dat zij zich snel kunnen vermeerderen door binaire deling. Behalve een enkele reuzenbacterie zijn bacteriën zo klein dat zij alleen onder een microscoop zichtbaar zijn. Bacteriën kunnen onderling plasmiden uitwisselen (conjugatie), waardoor zij recombineren. Op deze wijze ontstaan voortdurend nieuwe bacterievariëteiten. Zolang de bacteriën zich blijven delen wordt er elke keer een nieuwe kleine hoeveelheid kleurstof aangemaakt waardoor uw cartridge nooit leeg zal raken.

Bacterie met kleursof

Afbeelding 1: Celkern met kleurstof (zwart, cyaan, magenta, of geel)

Leefomgeving

Bacteriën kunnen verschillende eisen stellen aan de omgeving om er te kunnen groeien. Voldoet de omgeving hier niet aan dan zullen bepaalde bacteriën zich niet vestigen of niet groeien. Omgekeerd kunnen gunstige omgevingsfactoren de groei en vermenigvuldiging weer stimuleren. Mesofiele bacteriën groeien optimaal tussen 15° en 50° Celsius. De meeste bacteriën behoren tot deze groep wat ideaal is want zo kunnen de bacteriën prima overleven in een toner. Zodra u de printer gebruikt worden de onderdelen warm en zullen de bacteriën zich sneller vermenigvuldigen waardoor u nooit zonder zal zitten. Het is dus wel van belang dat uw printer in een ruimte staat die niet onder de 15° Celsius komt. Gramkleuring We hebben deze techniek gebaseerd op

Bacterie met kleursof

Afbeelding 2: In kolonies levende micro-organismen binnen in de toner.

Gramkleuring

Dit is een methode om bacteriën te kleuren om ze onder een lichtmicroscoop zichtbaar te maken en als hulpmiddel bij het herkennen van soorten. Wij zetten ze dus voor een ander doel in! De kleuren in het kort:

Zwart: Voor de kleur zwart wordt gebruik gemaakt van de Jones-methenamine silver methode om de cel zwart te kleuren.

Cyaan: Voor onze cyaan (blauw) wordt er gebruik gemaakt van genetisch gemanipuleerde blauwalgen ook wel blauwwieren of cyanobacteriën genoemd.

Magenta: Met behulp van de bovenstaande methode, vallen bepaalde soorten bacteriën namelijk uiteen in twee verschillend aankleurende groepen, die men gramnegatief (rood) of grampositief (blauwpaars) noemt. De groep gramnegatief wordt gebruikt voor onze magenta toners.

Geel: Voor de kleur geel wordt de Micrococcus luteus gebruikt, deze bacterie komt veel op de huid voor, ook worden ze net als de meeste andere bacteriën op telefoons aangetroffen. Geen wonder dat ze in groten getale op onze gebruiksvoorwerpen te vinden zijn.

Benieuwd wanneer deze revolutionaire technologie voor uw printer beschikbaar is? Hou ons blog in de gaten!