Veel mensen vragen zich af wat nu het verschil is tussen huismerk cartridges en originele inktcartridges. Bent u 1 van die mensen? Dan gaat dit artikel u wellicht helpen. In dit artikel gaan we namelijk in op diverse vragen rondom huismerk versus originele inktcartridges, zoals: Wat is in de basis het verschil? Wat zijn de meest gebruikte huismerkvarianten? Kan mijn printer beschadigd raken? Wat zijn de prijsverschillen tussen de originele en de huismerk varianten? Krijg ik bij een huismerk inktcartridge net zoveel printerinkt als bij een originele cartridges? Wat is de kwaliteit van de printerinkt? En mocht u na al onze antwoorden nog steeds vragen hebben dan kunt u ons gewoon een mail sturen. We nemen uw vraag dan gewoon mee in ons artikel.

Vraag 1: Wat is het verschil tussen een huismerk inktcartridge en een originele inktcartridge?

De vraag geeft natuurlijk al deels antwoord op de vraag. Waar de originele inktcartridges van de fabrikant komen (bv HP, Epson, Brother, Lexmark of Canon) komen de huismerk varianten niet van de fabrikant. En de huismerk varianten komen vanuit diverse andere kanalen. Zo kan het zijn dat de originele nagevuld worden (gerecycleerde inktpatronen) maar er zijn ook namaak inktcartridges. Deze zijn kwalitatief vaak minder van kwaliteit maar dit hoeft niet persé zo te zijn. Maar hoe zorg je er nu voor dat je een goede keuze maakt? Dat is natuurlijk altijd persoonlijk maar kijk eens of de verkopende partij garantie biedt. Doen ze dit niet dan kan het zomaar zijn dat je een kat in de zak koopt. En dan wordt goedkoop duurkoop. Zelf bieden we onze inktcartridges aan met een “niet goed, geld terug” garantie. Daarnaast kun je ook kijken naar de reviews op de website. Wat zeggen kopers over het bedrijf? En, niet onbelangrijk: zijn de reviews van een onafhankelijke partij of heeft de verkopende partij zijn eigen review functionaliteit? In dat laatste geval kun je je afvragen wat de waarde echt is. De verkopende partij kan zijn eigen cijfers makkelijk manipuleren. Onafhankelijke partijen zoals bijvoorbeeld Trustpilot, waar wij bij aangesloten zijn, wekken meer vertrouwen. Wij hebben zelf (op het moment van het schrijven van dit artikel) 2.393 reviews en krijgen 4.6 van de maximale 5 sterren.

Vraag 2: Wat zijn de meest gebruikte huismerk varianten?

Als we antwoord willen vinden op bovenstaande vraag dan zullen we in eerste instantie moeten kijken naar de fabrikanten die de meeste printers verkopen. Als we kijken naar Nederland dan zien we dat HP de meeste printers verkoopt. Daarna volgen Canon en Epson en tot slot zien we dat Brother de top-4 complementeert. Wat wel grappig is om te zien is dat Brother de hoogste merktevredenheid heeft onder zijn gebruikers: 7,7.

Als we naar bovenstaande kijken dan is het ook logisch dat de huismerk varianten van HP het meest verkocht zijn. Gevolg door Canon en Epson en tot slot Brother. En dat beeld klopt dus ook met de praktijk.

Vraag 3: Kan mijn printer beschadigd raken met huismerk inktcartridges?

Het laatste wat je wilt is dat de printer kapotgaat door het gebruik van huismerk inktcartridges. Zeker op het moment dat je net een nieuwe printer gekocht hebt. En dus vragen veel mensen zich af of dat huismerk varianten de printer niet (permanent) kunnen beschadigen. Zeker op het moment dat ze een melding krijgen op het moment dat ze een huismerk varianten. Dit zijn vaak meldingen in de trant van: “Let op, dit is geen originele inktcartridge. Wij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele slechte afdrukkwaliteit of blijvende schade aan de printer”.

We kunnen je geruststellen. Tenminste, wat onze huismerk inktcartridges betreft. We hebben nog nooit een melding gehad dat het gebruik van onze huismerk varianten heeft geleid tot schade aan de printer. We begrijpen overigens wel dat fabrikanten deze meldingen weergeven. Ze willen zich juridisch “indekken” maar het heeft ook te maken met het verdienmodel van fabrikanten. Ze verdienen hun geld voornamelijk met de verkoop van de inktcartridges. Hierover laten meer.

Vraag 4: Wat is de verklaring voor de prijsverschillen tussen de originele en de huismerk varianten?

Het is je waarschijnlijk al wel opgevallen dat er behoorlijke prijsverschillen zijn tussen de originele inktcartridges en de huismerk varianten. Maar hoe valt dit verschil te verklaren? Daar zijn een aantal redenen voor. Ten eerste is het zo dat het verdienmodel van printerfabrikanten zoals HP, Canon, Brother en Epson veelal gestoeld is op de verkoop van inktpatronen. Dat is ook logisch want je koopt nu eenmaal vaker een inktcartridge dan dat je een printer koopt. En dus is alles gericht op het verkopen op zoveel mogelijk printers (tegen lage prijzen, wellicht onder de kostprijs). Want dit zorgt ervoor dat je meer inktcartridges van je eigen merk verkoopt. En deze worden dan weer verkocht waarbij er hoge winstmarges behaald worden.

Dit leidt vaak tot enorm grote prijsverschillen die vaak tot wel 80% op kunnen lopen.

Vraag 5: Krijg ik bij een huismerk inktcartridge net zoveel printerinkt als bij een originele cartridges?

Veel mensen denken dat je bij de huismerk variant minder printerinkt krijgt dan bij de originele inktcartridges. En daar kunnen we ons alles bij voorstellen. Want hoe verklaar je anders de grote prijsverschillen? Het tegendeel is echter waar. De originele inktpatronen bevatten vaak minder printerinkt dan de huismerk varianten. Dit heeft ook te maken met het verdienmodel van printerfabrikanten. Door minder printerinkt te gebruiken dien je vaker een inktcartridge te kopen. Terwijl vele huismerk varianten juist veel beter gevuld zijn. En dus print je veel meer mee. In de praktijk betekent dit dat je eigenlijk veel meer bespaart dan 80%.

Vraag 6: Wat is de kwaliteit van de printerinkt?

Grote prijsverschillen tussen de originele en huismerk inktcartridges en ook nog een meer printerinkt! Betekent dit dat de kwaliteit van de printerinkt dan te wensen overlaat? En veel gestelde en terechte vraag. Dat is ook de reden dat de consumentenbond er onderzoek naar deed.

Uit dit onderzoek blijkt dat de originele inkt van de fabrikant meestal de beste kwaliteit levert. Maar uit het onderzoek wijst ook uit dat afdrukken van huismerk cartridges er bijna altijd goed uitzien. Het onderzoek laat maar zeer kleine verschillen zien in kwaliteit van de afdrukken. Overigens, het onderzoek is zeker niet volledig. Dit komt natuurlijk onmogelijk is om alle aanbieders mee te nemen in dit onderzoek. Zo zijn wij ook niet meegenomen in dit onderzoek. Iets wat we natuurlijk wel graag zouden willen. We zijn tenslotte overtuigd van de kwaliteit van onze huismerk inktpatronen. Dat is ook de reden dat we iedereen een “niet goed, geld terug” garantie bieden.

Samenvattend

In dit artikel zijn we ingegaan op de verschillen tussen originele inktcartridges en huismerk varianten. Hierbij hebben we onder andere gekeken naar de oorzaak van de enorme prijsverschillen, de printkwaliteit en de hoeveelheid prints die je kunt maken. Hierbij hebben we kunnen zien dat de printerinkt van huismerk varianten weliswaar net wat lager ligt maar dat dit bij lange na niet opweegt tegen het prijsvoordeel.

Heb je zelf nog een vraag? Stel hem dan wij beantwoorden hem graag voor je. En mocht je dit artikel gelezen hebben om met een gerust hart een huismerk inktcartridge te kopen? Bekijk dan onze huismerk inktcartridges van diverse merken zoals HP, Canon, Epson en Brother.