Ondanks de digitalisering van de samenleving, is het nog niet aan de orde dat we geen papier meer gebruiken. Daarom is het belangrijk om duurzaam en ecologisch te printen. Formulieren, kassabonnen en parkeerkaarten: hoe duurzamer en ecologischer geprint, hoe beter. Maar hoe doe je dat eigenlijk, duurzaam en ecologisch printen? Goedkoopprinten geeft je tien tips. We worden ons steeds bewuster van duurzaamheid en ecologie. Dit wordt ook steeds belangrijker. Maar hoe zit dat dan met printen? Helemaal zonder papier leven is haast onmogelijk, maar het is zeker een goed idee om na te denken over duurzaam en ecologisch printen. Laten we eerst uitleggen wat duurzaamheid en ecologie precies inhouden. De ecologie is een onderdeel van de biologie. Deze term wordt gebruikt wanneer het gaat om de invloed van iets op de omgeving. Duurzaam houdt in dat iets langer meegaat. Niet heel ingewikkeld dus, maar hoe pas je dit toe als je documenten print? Lees onze tips hieronder.

Tip 1: dubbelzijdig printen

Een simpele en zeer effectieve tip om duurzamer te printen, is door dubbelzijdig te printen. Dit stel je in voordat je een document print. Vink dubbelzijdig printen aan bij de printinstellingen en dan wordt op beide zijden van het papier geprint. Dit scheelt een hoop papier en je bent bewust bezig met duurzaam printen.

Tip 2: beveiligd printen

Een manier om ervoor te zorgen dat niks per ongeluk geprint wordt, is om beveiliging te installeren op de printer. Je kent het wel: je drukt per ongeluk op twintig keer printen in plaats van twee of je verstuurt een document dat eigenlijk niet geprint hoeft te worden. Dat is zonde natuurlijk en daarom gaat een beveiliging op de printer dit tegen. Door hierop in te loggen kun je bepaalde printopdrachten eventueel nog stoppen. Op deze manier draag je bij aan duurzaam printen.

Tip 3: ecologisch papier

Wil je ecologisch printen? Ga dan voor ecologisch printpapier. Papier is natuurlijk een essentieel onderdeel van printen, dus besteed daarom aandacht het papiersoort om de milieu-impact te beperken. Denk bijvoorbeeld eens na over papier van Paperwise. Dit papier is gemaakt van honderd procent landbouwafval. Hiervoor is dus niet één boom gekapt. Daarnaast zijn er papiermerken Biotop en Kraftpapier, waarmee je ecologisch print.

Tip 4: duurzame toners

Onze huismerk toners maken meer afdrukken, zodat je ze minder snel hoeft te vervangen. Dat is pas duurzaam printen! Goedkoopprinten garandeert een goede werking van ons huismerk HP 131A toner/cartridges. Ons motto is dan ook: niet goed = geld terug.

Tip 5: hergebruik materiaal

Goedkoopprinten stimuleert het hergebruiken van gebruikte tonermaterialen. Wij hebben nauwe contacten met herverwerkers, zodat je je gebruikte tonermaterialen nogmaals kunt gebruiken. Zo ben je erg bewust bezig met duurzaam printen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Tip 6: duurzame printer

Vooral printers die wat ouder zijn, gebruiken veel meer energie dan nieuwere printers. Daarnaast bestaan er tegenwoordig dus printers waarvan je toners of cartridges kunt hergebruiken. Stimuleer ook duurzaam printen door voor deze opties te kiezen. Het is een kleine moeite en alle beetjes helpen.

Tip 7: duurzame software

Er bestaat software waarmee je duurzamer print. Installeer Ecofont om printinkt te besparen. Dit zorgt er namelijk voor dat er voor het oog onzichtbare gaatjes komen in het midden van de letters die je print. Let wel op: dit werkt vooral voor kleine letterypes. Vanaf letterformaat twaalf of dertien worden de gaatjes zichtbaar. Zo bespaar je inkt op een duurzame manier.

Tip 8: duurzaam letterype

Misschien verbaast het je, maar de juiste keuze lettertype helpt al om duurzamer te printen. Lettertypen als Verdana, Calibri en Arial besparen je al een hoop inkt. Andere tip: zorg dat je zo min mogelijk in ‘bold’ print.

Tip 9: verklein waar mogelijk

Hoe meer op een pagina past, hoe beter. Daarnaast is letterype twaalf lang niet altijd nodig. Het kan geen kwaad om dit te verkleinen naar bijvoorbeeld lettertype tien. Print ook afbeeldingen eens iets kleiner of laat deze zelfs eens weg. Probeer dus zoveel mogelijk onnodige dingen weg te laten. Zo print jij al snel ecologisch en duurzaam.

Tip 10: Stekkerdoos met overspanningsbeveiliging

Print ook duurzaam door te werken met overspanningsbeveiliging. De stekker van de printer die in het stopcontact zit, gebruikt altijd nog een beetje stroom. Dat is natuurlijk onnodig als je de printer op dat moment niet gebruikt. Daarom is het slim om je printer aan te sluiten op een stekkerdoos met overspanningsbeveiliging. Zo wordt er geen onnodig stroom gebruikt én is je printer extra beveiligd voor overspanningsgevaar. Wij van Goedkoopprinten vinden het belangrijk om bewust bezig te zijn met ecologisch en duurzaam printen. Daarom proberen we zoveel mogelijk onze printmaterialen te hergebruiken. Zo zie je maar: met weinig moeite bespaar je een hoop en voeg je iets toe aan ecologisch en duurzaam printen. En onthoud goed: alle beetjes helpen! Benieuwd naar onze mogelijkheden betreft printen? Kijk gerust eens hier op onze website.